Õpirännates õppides. Maltal inglise keelt harjutamas.

 

Ilona Lass ja Anneli Bogens 3.-14.10.2022

 Fluency and English Language Development for Educational Staff (Walleta, Malta)

Et kõigest lähemalt rääkida, peame alustama algusest. Nimelt pakkus kolleeg Kristi Klaamann võimalust ühiselt osaleda Erasmus+ õpetajate õpirände projektis. Haarasime sellest mõttest kinni. Huvitatuid oli üheksa. Igaühel oma mõte, mis kokkulõimituna kujunes kooli ühiseks eesmärgiks „Läbi rahvusvahelise mõõtme loovamaks ja ettevõtlikumaks kooliks“.

Mina ja eripedagoog pidasime kõige olulisemaks võimalust võõrkeele oskuse arendamist, kogemuste vahetamist ja suhtlemist teiste riikide õpetajatega. Elame ju muutuvas maailmas, kus ilma inglise keelt kõnelemata on pea võimatu hakkama saada. Seetõttu valisimegi just kõnekursused, kus saaksime arendada igakülgselt oma inglise keele rääkimise oskust.

Valitud sihtriigiks osutus Malta, kooliks Executive Training Institute ja kursuseks “ Fluency and English Language Development for Educational Staff ”.

Malta seetõttu, et ta on kakskeelne riik, kus lisaks malta keele on ka inglise keel ametlik keel ning keele praktiseerimiseks on palju võimalusi, kuna enamik maltalasi räägib inglise keelt. Inglise keele õpetamine ja turism on Malta kaks suurimat tööstusharu.

Enne kursuse algust pidime tegema kooli poolt saadetud mahuka inglise keele tasemetesti, et kohapeal saaksime vastavalt tulemusele meile sobivas grupis õppida. Oktoobri alguses lendasime kaheks nädalaks soojale Maltale, et osa saada õpetajatele mõeldud inglise keele kursusest. Maltale minnes ootasime, et saame rohkelt inglise keelt täiendada ning seda pärisolukordades praktiseerida.  Samuti lootsime, et meil on aega ka Malta vaatamisväärsustega tutvuda. Loomulikult ka muretsesime, kuidas me võõras keelekeskkonnas hakkama saame.

Kohapeal selgus, et muretsemiseks ei olnud põhjust. Lennujaamas oli kooli poolt saadetud transfeer vastas, majutus oli meil koolituskeskuses samas hoones. Esimene sissejuhatav koolipäev jagas üle Euroopa kohale saabunud pedagoogid 6-8 liikmelistesse gruppidesse. Meie grupis oli õppureid Poolast, Saksamaalt, Leedust, Tšehhist ja Sloveeniast. Kuigi olime erinevatest riikidest ja erineva inglise keele tasemega, oskas meie esimene õpetaja Moyra väga osavalt sulatada viimasegi ebakindluse.


Koolipäevad kestsid 8.30 – 15.00. Tundides pandi eelkõige rõhku omavahelise suhtlemisele ja selle arendamisele, grammatikale ja sõnavara täiendamisele. Inimesed meie ümber olid positiivsed, õpetajad toetavad ning keeleoskus ja tahe rääkida suurenes iga päevaga. Õhtuti tegelesime aga koduste töödega ja tutvusime Malta vaatamisväärsustega. Õppimine ja kogemine toimus kõikjal: õppeklassis, tänaval, bussis, muuseumis, ajaloolistes paikades.

Lisaks keelekursusele pakkus meie kool Malta pealinna Valetta ekskursiooni ning laevasõitu Gozo saarele. Kuna olime Maltal 2 nädalat, siis rändasime pärast õppetööd ka omapead palju ringi.

Malta on Hiiumaast väiksem kivine saar Vahemeres, mis on ühtlasi Euroopa Liidu kõige väiksem liikmesriik nii pindalalt kui rahvaarvult. Malta koosneb kolmest asustatud väikesaarest ning mõnest veelgi pisemast asustamata saarest.






Kuid selle väikese riigi territooriumil on paarkümmend linna, umbes 350 kirikut, tohutu hulk kindluseid, losse ja muid ajaloolisi mälestusmärke.

Riigis elab 380000 inimest, kellel on kokku ligi 200 000 autot. Maltat külastab igal aastal umbes kolm korda rohkem turiste, kui seal on elanikke.

Malta iseseisvus Suurbritannia võimu alt 1964. aastal, Malta Vabariik kuulutati välja 1971. 

Alates 2008. aastast on Maltal kasutusel euro. Kuid kinnisvara hindu arvutavad nad omakeskis endiselt Malta liirides. Lisaks araabia keele kõlaga semiidi keelkonda kuuluvale malta keelele on teiseks riigikeeleks inglise keel, paljud inimesed oskavad itaalia keelt. Inglismaa mõju on Maltal tunda ka praegu – liiklus on vasakpoolne.

Maltal on rohelist vähe, seal ei ole ka jõgesid ega kõrgeid mägesid. Saare orud on aga maalilised, milledele annab lisa lahtede ja lahekeste võrratu ilu. Ning loomulikult meri. Malta ümbruses on Vahemere sinisem ja läbipaistvam osa.



Sellist kirevat ajalugu – siin on valitsenud foiniiklased, kartaagolased, roomlased, araablased, normannid, Malta ordu, Napoleon ja lõpuks ka inglased – on mujal Euroopas nii kompaktsel moel võimatu leida.

Malta mitmekülgset ajalugu ja kultuuri kohtab kõikjal: eelajaloolised templid, mis on vanemad kui Egiptuse püramiidid, keskaegsed müürid ja kindlused ning samas barokkpaleed. Siiani on võimalik näha Teise maailmasõja mälestust – Malta sõjamuuseumi ja ooperiteatri varemeid.




Oleme uhked oma Tallinna vanalinna üle. Kes tahab näha tõelisi keskaegseid linnu ja kellel on reisipisik hinges- sõitke Maltale. Ainult hoiatame ette - kes on seal käinud, tahab tingimata tagasi minna.

Malta saarelt jääb alatiseks meelde päike, sinine vesi, maitsvad mereannid, sõbralikud ja naeratavad inimesed ning loomulikult see, et saime eduelamuse, et saame inglise keeles suheldes hakkama.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Erasmus programmi raames inglise keele õppimine Maltal on suurepärane võimalus nii keeleoskuse parandamiseks kui ka uute kogemuste saamiseks ja rahvusvaheliste suhete loomiseks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Õppereis Küprosele

Õppereis Maltale